Allmänt

Vegetariskt

Jag försöker lägga in fler vegetariska rätter i mina matsedlar. Det är inget nyårslöfte, utan bara ett försök att komma in på den avsmalnande stigen igen.* Grönsaker/ rotfrukter ÄR faktiskt gott att äta, och jag gillar att ”laga mat från grunden”. Pulvermos, t ex, är bannlyst hos mig. Serverar jag potatismos så gör jag det själv – det är godast, och då vet jag vad som blandats ner.

Numera finns det många genvägar till mer grönt på bordet: bl a djfr gröns (står nästan alltid på min handelslista) och färdiga färska salladsblandningar i påse. Vad jag däremot inte vill använda är ”fuskkött”, t ex sojakorv eller quornfärs. Vad är det för något?!? Eftersom jag ofta äter kött/ -produkter och får i mig protein på det sättet, kan jag äta helvegorätter utan fuskkött. Men visst är det bra att det finns, för dem som är helvegetarianer. Inte för mig, dock.

Vad jag är dålig på att använda är färska örtkryddor, sådana där som man köper i kruka eller färdigt bunden bukett. Torkade växter finns i min kryddhylla, men jag är över huvud taget dålig på att använda mig av dem som smaksättare. Det blir mest salt & peppar, så jag behöver tips om vad jag kan piffa upp maten med! (Vitlök passar förstås till det mesta… 😉 )

Det beror förstås på vad jag använder för grönsaker/ rotfrukter också, då en del har mer smak än andra. Somliga använder jag mest som utfyllnad (potatis, t ex), andra är med som smaksättning (majs är sött och gott).

Jag gillar att göra soppor, och de blir ofta vegetariska. Eventuellt slänger jag i lite tärnad korv eller fisk om det behövs, men ofta låter jag bli – även om tanken var sådan från början! 😯

[tags]vegetarisk mat, grönsaker, rotfrukter, smaksättning[/tags]

*) Det går inte alls bra med min fasta nuförtiden… Men snart – SNART – kommer jag igång med den igen!

2 kommentarer på “Vegetariskt”

  1. Vi använder mycket örter både färska, men på vintern mycket torkade eller frysta. Här hamnar de i allt möjligt. Jag kan tipsa om timjan om du gör ugnsbakad potatis eller rotsaker i ugnen. Börja stoppa lite örter när du gör olika röror. Som den till pytten:) Jag tror problemet är att eftersom du inte använt dem så tänker du inte på dem. Mitt förslag är att börja använda dem. Till en början lite planlöst kanske för att känna efter. Bara för att få in vanan att använda dem.

    1. Tack för tipset! Jag får helt enkelt köpa en kryddkruka i taget och testa vad jag tycker om, och försöka komma ihåg att använda dem innan de vissnar…

Kommentarer är stängda.