Allmänt

Nyttigheter

Jag begriper mig inte på vissa s k ”nyttigheter”.

Alltså, jag äter vitkål, blomkål, broccoli, brysselkål – men grönkål, där går gränsen! *ryser av vämjelse* Jag brukar verkligen inte vara kräsen, men tydligen kan jag inte äta allt.

Det är samma med avokado. Hur folk kan gilla att ha detta gröna slemmiga på mackor eller som dip – näe, det förstår jag inte. *känner hur tuggan växer i munnen*

Sedan finns det diverse annat som sägs ska vara nyttigt. Det struntar jag fullständigt i. Chiafrön – har ni provat dem? Blötlagda (över natten?) både ser de ut och smakar som snor. De kommer inte in i mitt kök! *kväljningskänslor*

Sedan är jag lite knäpp vad gäller sötningsmedel och lättprodukter. Om man tar bort fettet ur en produkt måste det ju ersättas med något annat för att få rätt konsistens – eller…? Dessutom gör sötningsmedel mig dålig i magen, förutom att det inte smakar bra.

Just sötningsmedel (av olika slag, det finns visst olika sorter) är verkligen att lura sig själv. Jag dricker inte en läsk med fusksocker som ändå driver igång sötsuget; jag dricker en läsk med vanligt socker för att bli av med sötsuget. (I de fall jag dricker läsk, vilket jag sällan gör.)

Kalorier räknar jag inte, inget annat heller. OK, jag är tjock/ fet/ överviktig – men det är mitt eget fel. Ingen har tvingat mig att äta felaktig kost. Vikten går dessutom att åtgärda, på olika sätt, om jag vill och har lust.

Jag är nu inne på 5:2 igen. Inte fasta två hela dagar per vecka, utan istället kör jag 16:8 på vardagarna: 16 timmar fasta och 8 timmar ”ätfönster”.* Mellan kl 20-12 ingen mat, mellan kl 12-20 är mitt ätfönster där jag stoppar in lunch och middag. Annars bara svart kaffe (utan socker/ mjölk) och vanligt vatten resten av dygnet. Under helgerna blir det lite si och så med maten, men genom veckorna funkar det bra.

Om jag går ner i vikt vet jag inte, men jag försöker tänka på vad och hur jag äter. Ibland, t ex i fredags, får jag godisfrossa och köper massor som jag smäller i mig. Det är inte lyckat, av en massa olika orsaker jag inte ska gå in på här, men jag kan ge er en fingervisning om att magen inte mår bra av frossandet… 😳

Små mängder godis har jag ätit utan problem, men att frossa loss var inte bra. Nå, då vet jag det – och ska försöka hålla det i minnet nästa gång suget blir för stort. 🙂


*) Ett ätfönster betyder inte att jag äter oavbrutet under de 8 timmar jag har till mitt förfogande, utan att jag passar in mina måltider där.

2 kommentarer på “Nyttigheter”

  1. Och vi som precis har upptäckt grönkål. Och tyckte det var gott. Smörstekt med vitlök, salt och peppar till fisk.

    1. Se där, så olika det kan vara! Jag känner fler än du som gillar grönkål – men den väljer jag bort. Andra sorters kål går bra, men just grönkålen… Näeh.

Kommentarer är stängda.