Allmänt

Efterhelgens kranka blekhet

Eller vad jag nu ska kalla det: måndag morgon… Nå, jag har haft en stillsam helg. Bara jag, katten och tvättmasken har rörts i huset. Mer action än så har det inte blivit, även om det rycker hårt i IKEA-tarmen…! Jag har bestämt mig för att det inte blir något IKEA innan jag a) tvättat allt jag dragit ihop och b) kört bort all återvinning jag samlat på mig. Det tar inte så lång tid, även om jag gnäller över att behöva göra det. Jag får skylla mig själv som inte fixat det tidigare.

Jag måste ge er receptet på fiskgrytan jag gjorde förra veckan! Den var oväntat god (och hade massor av grädde – förstås):

  1. Ta ett halvtinat fiskblock och skär i bitar. Lägg i en ugnsform och salta & peppra.*
  2. Blanda ett pkt grädde med 2-3 rejäla msk pesto och häll över fisken.
  3. Ser det ynkligt lite ut? Häll på en påse djfr gröns av valfri sort (jag hade ärter-majs-paprika).
  4. Stoppa in i 200 grader ugn och sätt först nu igång med ris/ potatis. Då blir allt klart samtidigt.

Ett av mina trick är att handla djfr varor ena dagen och lägga dem i kylen (p g a ids inte gå ner i källaren för att lägga i frysen). Då är de lagom tinade till nästa dag.

På tal om att handla, jag måste nog handla idag. Jag har förstås kvar en bit karré som jag inte iddes laga under helgen, men tänkte spara den till när jag jobbar hemifrån (och har tid att steka den hela dagen, om jag vill). Snart är det våffeldagen, som Vårfrudagen omvandlats till. Jag väntar på att det ska bli sol och värme, så jag kan grädda våfflor på altanen, annars får det vara. Oftast gör jag egen våffelsmet, men då blir de inte lika frasiga som köpesmix. Det finns olika tricks, t ex att använda kolsyrat vatten, men jag får se. Våfflorna brukar gå med ändå. 😉

I morse passade jag på att ta hand om den post som kommit i slutet av förra veckan. Alltså, jag glömmer ju jämt bort att kolla postlådan när jag jobbar hemifrån. Eftersom jag inte har dagstidning på papper, bara i digital form, så behöver jag inte gå och hämta in tidningen innan jag går till jobbet eller under helgerna. Det var inga stora mängder post, oftast är det bara reklam, men idag – måndag – kommer reklambunten.

Det måste bero på coronan, men reklambunten har krympt betydligt. Har ni tänkt på det? Nu får jag reklamblad från Coop, ICA och Willys (??? det är 10 mil till närmsta Willys???), ibland ett tunt blad från Jysk, men inget mer. Förr fick man betydligt mer (och tjockare) reklamblad. OK, jag har inget emot att slippa få reklam, men det är en markant skillnad. Inte ens till julen som var kom det särskilt mycket. Folk har väl lärt sig shoppa online istället för att trängas i butiker, och företagen har lärt sig att de inte behöver trycka upp och skicka ut reklambroschyrer, folk shoppar ändå.

UPDATE
Jag hann veckohandla under lunchen – OCH äta, dessutom! Ätandet underlättades av att det fanns nygrillade kycklinglår och små burkar med potatissallad lätt till hands. Annars hade det blivit smörgås. Det är ju mat, det också. 😉


*) Lite modifiering av mitt recept, som inte behöver följas så exakt. Jag har inte ens följt det själv. 😉 Jag använde inte ett vanligt fiskblock den här gången, utan köpte ett platt fyrkantigt paket, som var fyra färdiga portionsbitar vit fisk (sej? uer? torsk?). Det funkar även med fisktärningar (blandad lax o vit fisk) eller lax i portionsbitar, beroende på vad man vill ha. Peston kan bytas ut mot annan smaksättning, ex grön currypasta. Rätten går även att laga i gryta på spisen, då kan man hälla i ris/ potatis med lite extra vätska direkt i grytan. (Ris ska ha dubbla mängden vatten, potatis behöver inte så mycket.) Släng gärna i en buljongtärning eller två (fisk- eller grönsaks-). O s v. Går att variera på olika sätt.