Allmänt, Foto

Motarbetad

Trots att jag äntligen kommit igång med tvätten, kände jag mig motarbetad under helgen. För att göra en kort historia lång: jag trodde torktumlaren hade pajat.

Efter att ha kört den första tvätten (”smått vitt” – sockor och underkläder) i lördags, slängde jag på kvällen in den blöta tvätten i tumlaren och stoppade glatt i nästa tvätt i tvättmasken. Plockade ihop i köket innan ESC startade, och slog igång diskmasken. När alla uppträdanden var klara och röstningen skulle börja, passade jag på att ta en toapaus och såg att diskmaskens ”färdig”-lampor lyste, så jag slog av den.

Söndag morgon förmiddag skuttade jag ner i källaren, för att se om torktumlaren gått hela programmet eller om den strejkat mitt i (den gör det ibland). Den hade stannat mitt i programmet 🙄 så jag provade slå igång den igen. Ingen reaktion. Jag försökte gång efter gång, men den var stendöd. -Jaha, det var precis vad jag inte behövde, tänkte jag, och började plocka ur den fortfarande blöta tvätten.

Fick först plocka ner torr tvätt från några av linorna i torkrummet, för att få plats att hänga allt smått. En viss brist på tomma IKEA-påsar i tvättstugan visade sig, men efter diverse ommöbleringar bland tvätthögarna var jag klar. Det tog lång tid att sortera ihop alla sockor och hänga dem, då jag inte kan stå så långa stunder i taget, utan fick vila på en bänk emellanåt.

Till slut var allt upphängt, så jag tänkte ta tvätten från maskinen och hänga utomhus på torkvindan. Det var perfekt torkväder, blåsigt och sol. Då gick tvättmasken inte att öppna?!? Jag slet och jag drog, provade trycka på diverse knappar, men luckan gick absolut inte att öppna. Vad ända in i…? Hade den också gått sönder??? Jag kollade tvättmedelsfacket och såg att sköljmedlet fanns kvar? Först DÅ trillade poletten ner: proppen hade gått! 😳

Jag försökte hitta vilken propp som gått, men lyckades inte.* I Snigelskalet finns det proppskåp överallt; två i källaren, ett på utsidan och ett i hallen på entréplan. Efter att ha kollat de andra skåpen, skulle jag kolla propparna i hallen, men de satt så högt upp att jag inte kunde se om någon gått, när jag stod på golvet.

Tyvärr kan jag inte längre klättra upp på trappstegen jag har, annat än till första trappsteget. Sedan bär inte knäna när jag ska ”trycka ifrån” för att kliva upp på nästa trappsteg. Det var bara att bita i det sura äpplet och ringa A, för att höra hur han jobbade. Som tur var kunde han komma och hjälpa mig, och hittade den felande proppen direkt. Det var förstås en av propparna jag redan kollat, i källaren… 🙄 Nå, han bytte den åt mig – och då slog tvättmasken igång, för att tvätta klart programmet!

Nu hade jag hunnit tvätta några jobbplagg med smått vitt, för att alldeles säkert ha något att ta på mig idag, så jag bestämde mig för att hänga bara dem utomhus (och köra det som var i masken i tumlaren, när programmet väl var klart). För att säkert se till att det inte skulle regna 😉 använde jag den lilla hopfällbara torkställningen under tak, på altanen – den ni ser på bilden.

Förutom besväret med tvätten, har jag njutit av det vackra vädret och all grönska som kommit. Det gick i ett nafs, så var alla träd och buskar fulla av små nyutspruckna blad! 🙂 Solen har värmt, och fredag – eventuellt lördag – kväll var perfekt att sitta ute och lyssna på storspovens drillar. Nu är bästa tiden, innan myggen kommer. Det gäller att passa på att njuta av öppen altandörr som ger kvällssvalka, innan man får börja stänga in sig igen – eller, rättare sagt, stänga myggen ute. 😉

UPDATE
Det blir ingen utesittarkväll ikväll. Nu blåser det iskalla nordliga vindar och småregnar. Vilken tur att det är min TV-kväll på måndagar! 😉


*) Jag vet sedan tidigare att om jag kör tvättmask, tumlare, diskmask OCH slår igång ugnen, så går en av huvudsäkringarna (som sitter utomhus). Den hade inte gått den här gången, så jag blev helt förbryllad. Vilken propp var det nu som trilskades? Jag hade ju inte använt ugnen (eller spisen över huvud taget) sedan jag slagit igång tvätt & disk.

Problemet med att bo i ett gammalt hus, där elen inte är anpassad till all elektricitet vi använder nu. 🙄 Det blir överbelastningar på vissa proppar vid vissa moment, men jag känner till de flesta och vet hur jag ska undvika dem. Nu kom en ny variant!