Allmänt, Foto

Middagstips

Jag har ägnat mig åt att äta upp alla mina julrester under de dagar jag varit sjuk och hållit mig hemma. Det gick att skjuta upp handlandet ända till igår: ungefär 3 veckor sedan jag handlade senast!

Ett tips jag har är att – förutsatt att det finns ingredienser till själva pajskalet hemma – det mesta går att hacka/ strimla/ riva och stoppa i en paj. Just den här pajen (den större) består av rensning av grönsakslådan plus testning av riv- och hackfunktionen i min matberedare. Swoof, svirr, smoch – så stoppade jag in pajen i ugnen. Typ. * (Den mindre pajen är en ananaspaj, jag tyckte jag behövde efterrätt. 😉 )

Idag blir det också ugnsmat, men i större bitar den här gången. Jag skar potatis, lök och morötter i bitar/ klyftor, hällde på lite olja och kryddor, rörde om och slantade sedan en förpackning chorizo ovanpå. Det blir intressant att smaka när det är klart! 🙂

Nyåret var lugnt och fridfullt, jag och katterna höll oss inomhus. Det var så pass lugnt att jag somnade före tolvslaget, men väcktes av någon granne (?) som drog iväg ett knall-brak-dunder-kalas i närheten. Jag iddes inte ens stiga upp för att försöka hinna se något, utan konstaterade bara att katterna inte var vettskrämda, och somnade sedan om.

Redan på fredagen innan nyår hade jag blivit snorig och nös, nös, nös. Förkylningen drog igång under helgen, men det var bara en vanlig snuva (jag testade mig), så jag blev däckad förra veckan. Jag får ju en fruktansvärd hosta, men nu kan jag vistas bland folk igen – hostan har gått över.

Dagens väder är småsnö och blåst. Jag har inte varit riktigt säker på om det snöat hela tiden eller om det bara blåst omkring små snöflingor som redan fanns. Det är ensiffriga grader, kanske -8 eller så, så det är inte särskilt kallt – om det inte var för blåsten.

Jag blev precis anfallen av en OERHÖRT kelsjuk katt, som lägger sig över mina händer när jag försöker skriva. Hon (ja, det är Siri, förstås) har redan pajat en dator (jobbdatorn – lång historia) genom att rulla runt på tangentbordet, så hon ska inte få göra det på min egen dator.


*) Ett tips, ifall ni tänker göra pajdegen i matberedare: tärna smöret till mindre bitar innan ni stoppar i det. Jag stoppade först i hela biten, men den ville inte dela sig, så jag fick göra lite handarbete. När smörklimpen var i mindre bitar gick det på sekunder att få ihop degen.