Allmänt

Norrsken

För första gången den här säsongen såg jag norrsken inatt!?! Redan? Annars brukar det synas under vintern, med hög och klar luft och – framför allt – kyla. Men, jag kollade ordentligt så det inte skulle vara någon annan sorts ljusfenomen, det var verkligen norrsken. Och stjärnor! Dem har jag inte sett på länge, men nu är nätterna mörka igen.

Siri kom hem redan igår, åt och sov, men tidigt i morse gick hon ut. Få se hur länge hon blir borta den här gången? 🙄 Hylsorna till GPS:en kommer tidigast måndag, så hon får gå utan halsband länge nu. Sigge är en riktig homeboy – så fort jag går ut hör jag hans pingla på halsbandet komma närmare. Även om de har pinglor på halsbanden, så kan de smyga utan ett ljud när det behövs, men inte när man kommer hem till matte. Då får det pingla hur mycket det vill. 😉

Jag blev ordentligt sen till jobbet i morse. Det uppstod ett riktigt blodbad i badrummet! Jag skulle tvätta ansiktet men råkade riva loss en vårta jag har på näsan. Då jag har rosacea, är blodkärlen på näsan väldigt ytliga, så det fullkomligen sprutade blod överallt. 😯 Jag försökte pressa en bit toapapper emot såret för att stoppa blödningen, men det blödde igenom på nolltid och droppade på kläder, golv och övrig inredning. Det såg ut som ett slakthus innan jag fick stopp på det värsta forsandet. Till slut lugnade det sig, så jag kunde skrubba bort det värsta innan jag gjorde mig klar och for till jobbet. Nu är min nästipp mer eller mindre lila, men det kan jag leva med. 😳

Plötsligt igår kväll kom jag ihåg att K skulle komma hem till Sverige i september, jag hade hennes färdplan. Jajamensan, till helgen ska jag till K och fika hos B med både K och A, som också kommer till K (på torsdag). Rätt vad det är kanske även H och K kommer dit, vem vet? Jag tror jag ska ”baka” på väg dit, även om A gillar att baka. Är sugen att prova ett nytt ställe att köpa fika ifrån, men är lite tveksam: ska jag beställa i förväg eller hoppas att det finns kvar fika att köpa när jag kommer till skott? 😉

UPDATE
Tänka sig, skatten på plastpåsar kommer att försvinna! Jag kan inte förstå hur de ens kunde komma på idén att beskatta plastpåsar från början. Vad som i så fall borde beskattas är all onödig plast som används vid paketering av saker: papplådor med plast utanpå, eller papplådor med plastpåse inuti, förpackningar av sammansvetsad plastframsida och plast- eller pappbaksida*, m m. Men då måste istället tillverkarna, inte kunderna, ta smällen. Hoppsan.

Vad som skulle göra stor nytta är skatt på socker. Ju mer tillsatt socker, desto dyrare varor. Det skulle kanske dämpa den galopperande överviktsvågen som väller fram över världen? Godis, läsk, chips (!), ostbågar – allt innehåller socker. Ja, jag är överviktig och gillar sötsaker, men numera finns det socker gömt i alla möjliga matvaror – även där man inte väntar sig. Ta helt vanligt smörgåspålägg (rökt skinka, salami, etc): smaksatt med socker?!? Brödet innehåller förstås socker, även om det behövs för jäsningen (?).**

Jag försökte äta enligt LCHF ett tag, men det är jättesvårt att hitta matvaror med lågt kolhydratinnehåll, främst på grund av sockret, som används som smaksättare överallt. Frukt har för mycket socker (även om det inte är tillsatt av tillverkaren), bär är däremot OK att äta (men inte som sylt, förstås). Då jag vissa perioder lever på smörgås, har jag gett upp försöket med LCHF. Det var i alla fall intressant att läsa innehållsförteckningar på olika matvaror och se att det fanns socker i det mesta.***

UPDATE 2
Vädret är soligt och varmt, åtminstone så länge man sitter i solen. Däremot är det inte så varmt i luften, men det verkar ha varit kallt inatt. Ingen frost än, men på morgonens väderkarta visade de att det kan bli frost under kommande natt. Nu är ju gränserna för frosten precis som gränserna för snöfall eller regn – lite luddiga – men jag kanske skulle ta in lite rabarber ikväll och göra en paj? Här ligger jag låååångt efter alla andra, då jag inte rört rabarbern än… 😳


*) En klassiker är ju saxar som säljs förpackade så man måste ha en sax för att öppna förpackningen.

**) Där kommer vi även in på kolhydrater, men det är en annan femma.

***) Jag valde den breda vägen; det är mest bekvämt att slippa detaljgranska allt jag köper.

2 kommentarer på “Norrsken”

  1. Har du kollat in Viktväktarnas App? De är visserligen en jättelik apparat, men det de gör funkar faktiskt. Inte så svårt att följa heller. Och i appen behöver man inte gå på några möten.
    Min bror äter enligt LCHF, men jag som älskar bröd skulle inte göra det. Däremot har jag gått över till att nästan enbart äta fullkornsbröd.

    1. Jag älskar bröd och kan inte tänka mig ett liv utan potatis… Där stupar LCHF på en gång, men jag försöker hålla mig från sockrade varor, åtminstone. Oftast, men det händer att jag fikar då och då – inte bara dricker kaffe.

Kommentarer är stängda.