Allmänt, Foto

Insnöad

Tanken igår var att jag skulle handla och börja laga julmat. Tyvärr tog jag mig inte ut från gården eller till affären, då jag inte orkade skotta hela gården själv. A kom och hjälpte mig på kvällen*, men då hann affärerna stänga. Dessutom hade vi strömavbrott i flera omgångar. Precis när jag slagit igång datorn eller TV:n igen, gick strömmen nästa gång. Inte läge för att slå igång spisen, alltså.

Så här såg det mesta av min kväll ut: ett tänt ljus och en hörbok i MP3-spelaren (fotat med mobilen).

Javisstja, jag hade världens tur (eller otur, hur man ska se det)! I fönstret i vardagsrummet hänger ett gäng små ljuslyktor med värmeljus, och jag bestämde mig för att tända dem (för första gången) då katterna inte når dem**. Ljusen brann i flera timmar.

När strömmen kommit tillbaka lät jag dem fortsätta att brinna, då strömmen kommit och gått flera gånger under dagen. Plötsligt reagerar jag på att det lyste så starkt bakom mig (låg på soffan med ryggen mot fönstret) – det slog upp stora lågor från en av ljuslyktorna!

Jag kastade mig upp, knuffade undan soffan under fönstret (inklusive sovande katt), slet ner ljuslyktan och försökte blåsa ut ljuset nära golvet***. Då small det! Lyktan exploderade men – som tur var – ljuset slockande utan att sprida brinnande stearin (paraffin?) över golvet.

Vilken tur att jag var i rummet! Jag har aldrig varit med om att värmeljus betett sig så tidigare! Nu behövde jag bara samla ihop glasskärvorna, det var den enda ”skada” som uppstod.

[tags]snöstorm, skotta snö, strömavbrott, levande ljus, värmeljus, ljuslyktor, brandrisk[/tags]

*) Min tjänstvillige granne har inte ens skottat hos sig själv men det verkar vara folk hemma. Han kanske är sjuk? Funderar på att gå och erbjuda mig att hjälpa till med snön, då det är kallare idag ( = lättare snö).

**) Levande ljus och katter är ingen bra kombination.

***) Jag misstänkte vad som skulle hända och ville ha låg fallhöjd för splittret.

5 kommentarer på “Insnöad”

 1. Jodå – det har hänt ett par gånger hos oss också. Det där med ljusen alltså. Fast vi har lyckats stoppa dem innan explosionen. Det brukar börja med att det slår upp höga lågor och om man lyckas kväva dem blir det inte värre.

 2. Värmeljus brukar bete sig så. Om det inte vore för att jag också är kattägd, så hade jag haft stearinblock på metallbricka. Jag har numera aldrig levande ljus. Dels för Gazzy, men också p.g.a. att jag inte litar på mitt minne eller på att jag kan hålla mig vaken.

  Så mysigt du har det! Strömlöst och allt! 😉 Här är fortfarande snölöst. Ingen idé att du skickar snö, för här har blivit varmare, plus ute.

 3. Asta: Se där! Jag har – som sagt – aldrig råkat ut för det tidigare!

  Jontas: Idag är myset över. Slitet vid spisen har börjat istället.

 4. Usch, en så otäck upplevelse! Jag har varit med om något liknande; fick en äggformad ljuslykta i present på jobbet som man skulle sätta ett värmeljus i. Första gången jag använde den gick det bra. Andra gången small ägget och gick i tusen bitar… *ryser*

  Av detta lärde jag mig att aldrig använda ljuslyktor som inte har massor av lufthål överallt eller är så vida upptill att lågan inte blir ”innesluten”. Samt att aldrig någonsin gå ifrån levande ljus ens i ljuslyktor…

  Här hemma används inte levande ljus sedan Aragorn, den stackaren, fick sina bästa morrhår avbrända när han nosade på adventsstaken på köksbordet förra året. Inte hjälpte det ett dugg att matte satt precis intill – foff, så var olyckan ett faktum! Nu har vi satt elektriska ljus i adventssljusstaken.

 5. En katt jag hade för några år sedan promenerade rakt igenom adventsljusstaken på bordet när alla ljusen var tända. Han gick mellan ljusen, alltså. Det sprakade blå eld om honom och luktade bränd katt länge efteråt… Pälsen blev lite sträv och konstig. 😉

Kommentarer är stängda.