Allmänt

Värt att notera

Nu får intresseklubben notera: jag har gjort egenhändigt handrullade köttbullar idag! För första gången i mitt liv! 🙂

Efter stekning (i ugn) och provsmakning har jag kommit fram till att det bara kommer att låta ”schlopp” på julbordet så är de slut. De blev lite lösa i konsistensen men lagom salta. Jag saltade efter principen A på jobbet lärde mig:

– Om du tror du har saltat tillräckligt – salta lite mer… (Varken hon eller jag gillar tanken på att provsmaka den råa köttfärsen för att känna om kryddningen är bra.)

I övrigt kryddade jag med pepparkvarnen (fem sorters blandad peppar), vitlök och dijonsenap. Helt OK.

Jag provåt några av dem till middag med kokt potatis och en egenkomponerad rödbetssallad (som jag ville provsmaka själv innan jag försöker servera den åt juniorerna). Receptet kan härstamma från någon hemkunskapstimme på högstadiet, tror jag, och är väldigt enkelt:

1 skalat, urkärnat, hackat äpple (gärna syrligt, typ Granny Smith)
Lika stor mängd hackade inlagda rödbetor
Hårt vispad grädde
Rör ihop

Alternativt 1 dl av varje ingrediens (då mäts grädden ovispad, förstås), men jag måttade bara med ögonen.

[tags]köttbullar, rödbetssallad[/tags]

4 kommentarer på “Värt att notera”

  1. Rödbetor är något jag för mitt liv inte kan svälja. Vet inte varför.

    Alla är så konstiga norr om skånegränsen. De äter kokt potatis på julbordet?!

    Jag har gjort egna köttbullar. Många år sedan. Jag bestämde mig för att det var för kladdigt och tog tid. Så nu får ömma modern tillverka dem när hon är på besök. Jag går efter det där ”moder gör allt för sin son”. Så hon känner sig extra betydelsefull. Jag är en väldigt omtänksam son.

  2. Mina juniorer är också väldigt omtänksamma och har bestämt vilken mat jag ska bjuda dem på under julafton och juldagen. Så imorgon lagar jag (och fryser in) Janssons frestelse. För att inte glömma laxen jag ska lägga på gravning ikväll. Resten köper jag färdiglagat.

Kommentarer är stängda.