Allmänt

Nystart

Så är det ny vecka igen. Dags att göra en nystart med matsedeln (och mathandlandet) för att försöka få ordning på måltiderna någon gång. Det har blivit mycket grillmat till lunch de senaste veckorna för mig, då jag inte haft middagsrester att värma upp nästa dag.

Ny månad är det också. Undrens tid är inte förbi: jag har kommit ihåg att vända blad i alla väggalmanackor, t o m den på jobbet. Almanackan pryds av katter, annars har jag – upptäcker jag nu – enbart havs- och kustmotiv på väggarna. I alla fall på jobbet, hemma har jag en salig blandning.

Igår roade jag mig med att tömma mobilen på foton jag tagit den senaste tiden. Av någon anledning tar jag då och då foton, med baktanken att jag ska blogga om något som just det fotot passar till, men sedan blir det inte av. Fotot stannar i mobilen och glöms bort, ända tills jag tömmer mobilen och upptäcker bilden igen. Nu har jag petat in ett par foton i tidigare inlägg, men många blev skrotade direkt.

Egentligen är det fantastiskt hur den digitala tekniken blivit vardagsmat för oss! Jag skulle aldrig gå tillbaka till analog fotografering igen, då filmrullarna började med en jul och slutade med nästa jul… Inga kort togs ”i onödan”, det var ju ”dyrt” att framkalla, och om bilderna var misslyckade var det bara att bita i det sura äpplet och nöja sig med dem.

Nu kan jag radera bilderna direkt i kameran, eftersom jag kan se på en gång hur de blivit. Blinkar någon? Ta 14 nya bilder direkt! Hemma på datorn kan jag studera dem i större format, och välja och vraka för att behålla endast de bästa. Resten raderar jag med en knapptryckning.

Jag behöver inte ens ladda in bilderna i datorn innan jag delar med mig av dem – det går lika bra att göra det direkt från mobilen. Ja, jag fotograferar med en liten, behändig mobiltelefon som ryms i byxfickan! Vem hade trott det för 20 år sedan?

Jag vill minnas att jag för väldigt många år sedan, som liten flicka, skrev ett brev till mig själv att öppnas år 2000, men jag har inte hittat det. Kanske var det bara något jag tänkt göra, som aldrig blev av, eller kanske det kastats i någon utrensning för många år sedan. Jag vet i alla fall att jag aldrig hade kunnat ana att världen skulle se ut så här idag!

[tags]ny vecka, nystart, ny månad, fotografering, mobil, teknikens under[/tags]