Allmänt

Försäkrad

Tog en snabb genomgång av mina försäkringar, eftersom B ringde och ville kolla dem åt mig. Jag hittade inte alla då, men grävde sedan igenom mina ”pappersgömmor” när vi pratat färdigt. Jag vet ungefär vart jag brukar stoppa undan papper som ska vara kvar, t ex försäkringsbrev, registreringsbevis på fordon jag äger, o dyl.

A kom förbi, med sin sidekick T, och häpnade över hur många försäkringar jag har och vad som ingår i dem. Ta som exempel bilförsäkringen: först hade jag bilen ”bara” helförsäkrad. Så olyckades A lite grann, och självrisken var astronomisk, eftersom jag inte hade tillägget för förare under 25 år. Han fick betala skadan själv och jag lade till tillägget på försäkringen.

Så kvaddade B bilen. Som tur var kostade det bara 1000 spänn extra i självrisk, eftersom jag hade ändrat försäkringen. Däremot ingick inte hyrbil, så jag var utan bil i en månad. Jag hade heller ingen bil att åka och kolla på bilar med – gissa om det var handikappande! Så på nästa försäkring lade jag till det också.

Vidare har jag en extern viltskadeförsäkring som följer mig som person, oavsett bil. Den har hängt med i många år, då vi har renar runt vägarna här i norr. Alla försäkringsbolag räknar inte renar som vilda djur, utan som tamboskap, men den täcker självrisken om jag skulle råka köra på en ren – oavsett vad bilförsäkringen tycker.

Vidare har jag hemförsäkring, villaförsäkring, olycksfallsförsäkring, tandvårdsförsäkring, låneförsäkring… Listan tar aldrig slut, känns det som. Jag har säkert ändå glömt att räkna upp några försäkringar, men de är trots allt bra att ha. Det skadar ju inte att kolla upp dem emellanåt för att se om de kan bli billigare, och kolla vad som ingår eller måste tecknas extra.

Det visade sig att A inte skulle till L idag, för B kommer hem istället. Hon ska på fest hos någon kompis ikväll, så åker A och hon till L imorgon istället. Då hann jag även stöldmärka bilen – hur lätt som helst! Inte för att jag tror den blir stulen, men om utifall att. (Dessutom ger det rabatt på försäkringen…) Jag fick grejerna  och betalade redan i vintras, men det måste vara plusgrader när man gör märkningen, så jag hade glömt bort det – tills jag nu rotade igenom mina omärkta kuvert i gömmorna.

[tags]försäkringar, stöldmärkning[/tags]

4 kommentarer på “Försäkrad”

Kommentarer är stängda.