Allmänt, Foto

Räddning till tjänst

Vilken tur min kära svägerska E hade mig till hands idag!

Hon råkade ut för något jag råkat ut för flera gånger under tidigare vintrar: bakhjulet på bilen frös fast medan den stod parkerad. Så lätt att åtgärda när man vet vad felet är och hur man ska göra.

image

  1. Se till att ha med en yxa i bilen, förslagsvis i bagageutrymmet.
  2. När du listat ut vilket hjul som frusit fast, låt baksidan av yxan ”gunga” av sin egen tyngd mot navet i nämnda hjul (kallas även att ”knacka”) några gånger.
  3. Prova backa en bit. Kör sedan framåt en bit. Om hjulet fortfarande är fastfruset: knacka mera! Eventuellt lite hårdare.
  4. När du fått hjulet att lossna och tänker parkera bilen efter att körningen är slut, se till att parkera så du backar från parkeringsplatsen nästa gång du startar bilen.

Detta har hänt mig flera gånger med framhjulsdriven bil vid snöfall av den lätta, yrande sorten. Snön virvlar upp under bilen och lägger sig att smälta på bromsbeslag/-skivor/-mojänger under färd. När bilen parkeras fryser den smälta snön till is, och bromsen på (åtminstone) ett bakhjul fryser fast.

Det är alltså min teori om vad som händer. Jag är inte mer teknisk än så, men jag ser till att ha en yxa med mig i bilen under vinterkörning. Förra vintern fick Räddningstjänsten komma och knacka loss mig, då jag inte hade någon egen yxa. :mrgreen:

[tags]fastfruset hjul, yxa, tips[/tags]

2 kommentarer på “Räddning till tjänst”

Kommentarer är stängda.