Allmänt

Beroende

Jag har utvecklat ett visst mått av datorberoende. Nej, nu ljuger jag – jag skulle gråta blod om jag var tvungen att vara utan dator (och då främst internet) resten av livet. (Jag har ju klarat ett par veckor för inte så länge sedan. Men då kunde jag använda datorn på jobbet, förstås.)

Från allra första början använde jag min dator främst som skrivmaskin. Jag har börjat otaliga gången på Stora Romaner, som runnit ut i sanden (och raderats) allt eftersom tiden gått. Eftersom skrivotinet kliar i mina fingrar, började jag blogga istället.

Jag har en gång även gjort ett sökbart Exceldokument över alla skivor vi hade, men det var ett Sisyfosarbete. Där bokfördes skivor, låtar, artister, genre, o s v. Jag hann till slut inte med att lägga in alla skivor juniorerna köpte och blandade med de tidigare bokförda skivorna, så jag lade det projektet på is. Där ligger det än.

En budget i Excel har jag petat ihop åtskilliga gånger, men det är länge sedan nu… Det är nog läge att ta itu med den saken igen, speciellt om jag ska kunna lista ut hur mycket billånet får kosta per månad, utan att jag ska behöva leva på ruinens brant hela tiden.

Mest använder jag förstås internet, speciellt när jag nu kommit över den första tidens upptäckarlusta. Den tiden då man klickade sig fram från sida till sida utan ett egentligt mål – minns ni den? Man började på en sida med roliga historier och slutade på en sida om tandborstning, ungefär.

Vad gör jag nuförtiden? Bankärenden, prisjämförelser, beställningar, bokningar, läser tidningar, ser TV, kollar diskussionsforum, söker information, läser (och skriver) bloggar – det finns ingen ände på allt jag kan, vill och brukar göra! Och allt detta dessutom utan att lyfta ändan från stolen!

Tänk om någon påstått det åt mig för 15 år sedan?!? Jag hade skrattat och sagt att det är omöjligt. Nu är verkligheten sådan att sådant är vardagsmat; de elektroniska grunkorna har utvecklats – nästan in absurdum

Som exempel har jag mobilen. Den använder jag till att:

  • ringa och ta emot samtal
  • fotografera
  • skicka och ta emot textmeddelanden (med eller utan bilder)
  • som väckarklocka

Däremot använder jag inte mobilens radio, MP3-spelare eller surfar på nätet med den, om jag inte måste. Att använda omvandlaren är däremot ett enkelt sätt (för mig, som inte är så bra på huvudräkning) att se hur mycket 800 GBP blir i SEK, EUR eller varför inte USD? Annat går också att räkna om, t ex olika längd- och viktmått.

Allt detta i en liten manick jag bär med mig i byxfickan!

[tags]teknik[/tags]